Domů Restaurace Slunce

Ze starých pohlednic

Restaurace Slunce Tisk
Pondělí, 18 Únor 2008 14:45

Gasthaus „Sonne” - Restaurace „Slunce”

Tento snímek byl pořízen v městské části III. , tedy na Svárově. Hlavním bodem snímku je restaurace, která dnes již neexistuje a budova je dnes také již trochu jiná. Jedná se zároveň o jednu z nejstarších velkých zděných budov na Svárově. V reklamní brožurce z roku 1937 je u podniku Gasthaus Sonne, Grossegasse 1166, telefon 201, uveden majitel Vincenz Peschel. Ve své živnosti nabízí nápoje, víno, lahvové pivo, teplou a studenou kuchyni po celý den. Dále nově zařízené pokoje za příznivé ceny, příjemný lokál s vestavěnými lóžemi. K použití zahrádka, muzika i koloniál a také možnost pronájmu automobilu.

Gasthaus „Sonne” na pohlednici odeslané roku 1939:

Gasthaus Sonne 1939

Stejná budova 1.9.2007:

Svárov 2007

Místo zahrady je dnes bývalá samoobsluha, postavená krátce před rokem 1980. Samotná budova bývalého hostince byla přestavěna někdy v sedmdesátých letech. Jak jsem se dozvěděl z reakce jednoho čtenáře, bylo by lepší vysvětlit přesný význam slova přestavěna. V tomto případě by měl být správný význam ve smyslu zbourána původní budova a postavena nová - bytovka. Hmota domu je z tohoto pohledu zhruba zachována, ale je pravda, že došlo k posunu přední linie domu ve směru od silnice. Po původní stavbě jsou na dvorku zbytky kůlen, dnes předělané na garáže. Tyto informace nemám zcela potvrzeny, ale zdají se být dosti věrohodné. Jak vzpomíná pan Mládek „v původní budově U slunce, před jejím zbouráním, bylo holičství, které vedl pan Heřmanský a chodil se sem nechávat stříhat a holit celý Svárov.”

V záběru v pozadí, na rohu ulice Malé, první od kolejí stojí ve městě ojedinělý bytový dům, původně určený železničním úředníkům. Jeho výstavbu zatím nedokáži přesněji datovat, ale na pohlednicích se poprvé začíná objevovat ve třicátých letech. Byť číslo popisné napovídá většímu stáří, i když zřejmě bylo přiděleno budově předešlé a použito i pro tuto prvorepublikovou novostavbu.

Mapka - toto místo je zde

 
Copyright © 2024 Böhmischleipa.cz. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno s radostí a pro radost.