Domů Městský park Pomník E. Steffena

Ze starých pohlednic

Pomník Eduarda Steffena Tisk
Pátek, 15 Únor 2008 13:27

Busta profesora Eduarda Steffena byla slavnostně odhalena 8.3.1894. Autorem bronzové plastiky byl vídeňský sochař Richard Kauffungen. Pomník byl prvním instalovaným v městském parku a zřízen byl z drobných sbírek. Stával nedaleko pozdějšího umístění skalky Císařského sloupu - u cestičky, která dnes již neexistuje. Busta se dochovala ve sbírkách vlastivědného muzea.

Pohled k pomníku na pohlednici odeslané v roce 1899:

Steffendenkmal 1899

Pohled do stejných míst parku dne 14.7.2007:

park 2007

Eduard Steffen (1839-1893) byl malířem a profesorem kreslení na zdejší reálce. Profesor Paudler jej v nekrologu označil za autora myšlenky vybudování parku, takže instalace této sochy po jeho smrti, byla přirozeným krokem. Dále se podílel na realizaci zbudování rozhledny na Špičáku a výletního hostince na Holém vrchu, kde obvod hostinské místnosti  vyzdobil obrazy doplňující výhledy z okna. Byl také autorem několika olejomaleb s tématem místních památek. Například v kostele Narození Panny Marie je u vchodu oltář Neposkvrněného početí Panny Marie, jehož oltářní obraz maloval právě Eduard Steffen.

Pohled k pomníku od města asi v roce 1905 a 25.8.2007:

Park 1906  Park 2007

Dnes se objevují názory, že by bylo vhodné oživit Městský park instalací plastik a pomníčků, jak tomu bylo i po vzniku parku. Velice vhodné by bylo i navrácení busty duchovního otce zřízení parku do těchto prostor. Jednoznačně souhlasím, ale mám bohužel zřejmě oprávněné obavy, že v dnešní době je vztah některých lidí diametrálně odlišný od pána na předešlé dobové pohlednici, který míjí pomník a smeká pokrývku hlavy. Osud Císařského sloupu je mi smutným důkazem a nikoli ojedinělým. Instalované objekty by musely být totálně blbuodolné a nesměly by být bronzové. Nebo by se musel změnit režim provozu parku, tak jak tomu bývalo kdysi. Do té doby místo záhonů bude v parku převažovat pouze trávník a mnohde bezúdržbový betonek. 

Pomník už i s přemístěným Císařským sloupem prošlé poštou roku 1916:

Steffen denkmal 1906

Obdobný záběr dne 14.7.2007:

Park 2007

Mapka - toto místo je zde

 
Copyright © 2024 Böhmischleipa.cz. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno s radostí a pro radost.