Domů Městský park Mohauptova kašna

Ze starých pohlednic

Mohauptova kašna Tisk
Pátek, 15 Únor 2008 12:59

V roce 1924 byla upravena studánka u hudebního altánku. Byla osazena bronzovou deskou, věnovanou Franzi Mohauptovi. Autorkou desky s portrétem byla místní sochařka Johanna Maierová - Michelová (1874 - asi 1944/45). I tato deska posloužila v roce 1943 nacistům ke sběru strategického materiálu pro vojenské účely.

Snímek Mohauptovy kašny z doby těsně před válkou:

Mohauptova kašna před rokem 1940

Mohauptova kašna 25.8.2007:

Mohauptova kašna 2007

A ještě připojuji obdobný snímek z pohlednice L. Kadlece odeslané 26. 5. 1943:

Mohauptbrunen 1943

Franz Mohaupt se narodil 29.8. 1854 na předměstí Frýdlantu, v Jackelově údolí. Vystudoval učitelský ústav v Litoměřicích a varhanickou školu v Praze. Učil mimo jiné v Karlíně a v této době se také stal ředitelem sirotčince v Praze. Roku 1896 byl jmenován prvním ředitelem českolipské dívčí měšťanské školy v nové budově z roku 1895 (dnes Průmyslovka). Je znám jako zastánce českého žactva proti národnostní diskriminaci v jeho německé škole. Umírá v České Lípě 21.10.1916. Kromě několika pedagogických spisů je Franz Mohaupt znám spíše jako hudební skladatel a výborný hráč na varhany, zejména nezapomenutelná prý byla jeho prezentace Bachových varhaních skladeb. Z jeho děl byly oblíbené nejvíce písňové a sborové skladby, ale také je autorem jedné mše a dvou oper.

původní portrétní deska Novodobá portrétní deska

Přikládám obě bronzové desky, které byly na kašně osazeny. Desky jsou proporčně trochu jiné, s jiným písmem a také ta novější obsahuje navíc letopočty narození a úmrtí. Kromě toho je zajímavé, že na novější z obou variant, vypadá profesor Mohaupt trochu starší, ale může to být větší propracovaností detailů. V každém případě i nová deska měla podobný osud, jako ta původní. Tedy zřejmě také skončila ve sběru druhotných surovin, jen s tím rozdílem, že nyní již není válečný stav a sejmutí desky provedl pravděpodobně některý z našich spoluobčanů, důsledně recyklující obnovitelné suroviny. Nebo že by si snad někdo pověsil pana profesora doma nad umyvadlo? V každém případě nově obnovená deska s portrétem vydržela na svém místě necelé 3 měsíce. Příště asi bude lepší udělat plastovou, to ve výkupu zatím neberou. A tak se také stalo, nad studánku byla osazena nekovová replika, která byla bohužel záhy poškozena a sejmuta. Poslední vývoj je takový, že necelé tři týdny po pořízení nejnovějšího snímku byla deska opětovně osazena, jak je zachyceno na o pár dnů novějším snímku v kapitolce „Altánek”.

Mohauptova kašna v parku na pohlednici z roku 1939:

Mohauptova kašna 1939

Mohauptova kašna v parku ráno 11. 9. 2010:

Mohauptova kašna 2010

Mapka - toto místo je zde

 
Copyright © 2024 Böhmischleipa.cz. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno s radostí a pro radost.