Domů Svárovská hospoda

Ze starých pohlednic

Svárovská hospoda Tisk
Úterý, 08 Duben 2008 13:55

Restauration Edelweiss - Hostinec Protěž

Hostinec je umístěn na jižním úbočí Hůrky v oblouku silnice vedoucí dále k Žizníkovu. Tato ulice se dnes jmenuje Českých bratří a je tomu tak od roku 1945. Mezi léty 1910 až 1945 nesla název Kummerská. Název byl odvozen od původního směřování této staré obchodní silnice, která vedla dále jižně od řeky Ploučnice k obci Kummer. Tato obec se dnes jmenuje Hradčany a leží nedaleko Mimoně směrem na Doksy. V jistém smyslu by se tak dnes dal název prezentovat jako ulice Hradčanská.

Schwora, Restauration Edelweiss na pohlednici z roku 1915:

Restauration Edelweiss 1915

Přibližně podobný pohled ze dne 27.2.2008:

Svárovská hospoda 2008

Tento hostinec je jediným stále fungujícím z několika předválečných hostinců, které na Svárově působily. Tento zde byl s jistotou již v 19. století, kdy v roce 1878 přízemní hostinský domek zakoupil sládek z Horní Police R. Deutz. V roce 1880 začíná rozsáhlá přestavba v novorenesančním slohu a vzniká tak patrový dům s tanečním sálem a zahradní restaurací, kde je později přistavěna i kuželna. Po přestavbě nese hostinec název Beim Deutz (U Deutze), podle svého majitele. Na přelomu století se změnil s majitelem i název. K pojmenování byl vybrán název rostliny protěž alpská, tedy Edelweiss. Na počátku desátých let 20. století byl hostinec označován jako největší zahradní restaurace v okrese, vhodná pro pořádání koncertů. Hostinec se také stal oblíbeným cílem českolipských výletníků a místem spolkových schůzek. Zdejší místo si například oblíbili českolipští sociální demokraté, kteří byli na počátku 20. století nejpočetnější politickou stranou ve městě.

V období první světové války zde byli ubytováni vojáci 5. kompanie. Jeden z nich také odeslal svým blízkým uvedenou pohlednici i se zpáteční adresou. Novodobou fotografii jsem musel pořídit bohužel z poměrně odlišného místa, protože původní dřevěnou kuželnu nahradila kuželna zděná, přes kterou by z totožného místa nebyla již budova hostince vůbec vidět. Od roku 1945 nese hostinec prostý název Na Svárově.

Mapka - toto místo je zde

 
Copyright © 2024 Böhmischleipa.cz. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno s radostí a pro radost.