Domů

Ze starých pohlednic

Zde rád přivítám jakékoli připomínky, náměty, doplnění či upřesnění informací na těchto stránkách.

Upozorňuji, že při zapisování antispamového hesla je nutno rozlišovat malá a velká písmena !! Při nevhodném seskupení, lze znaky změnit stisknutím ikonky se šipkami vedle zapisovacího pole napravo.

Upozorňuji také, že vzkazy jsou veřejné. Pokud mi chcete sdělit cokoli bez další publikace, použijte mého mailu jkratochvil@bohmischleipa.cz.

Momentálně jsem kvůli množství spamů zakázal možnost vkládání příspěvků do této rubriky. Pokud budete mít jakýkoli dotaz, pošlete mi jej prosím na můj e-mail. Děkuji za pochopení, J.K.

   
 

Judr.Franz Schmeykal

Dobrý den.Rád bych se dozvěděl,zda měl Judr.Franz Schmeykal nějaké potomky?Konkrétně syna stejného jména.Nikde jsem to nenašel.Děkuji

JK: Bohužel si nejsem zcela jist se všemi potomky, ale zcela jistě měl dceru, která po válce žila v zahraničí.

Pondělí, 01 Duben 2013

Restaurace Slunce

K restauraci Sllunce a k její přístavbě dodávám, že musela být postavena ještě dříve než v roce 1980, protože já jsem se v roce 1980 z České Lípy stěhovala a tuto samoobsluhu si už dobře pamatuji. Tipuji tak rok 1978. Blíže ke škole bylo v téže ulici řeznictví v osamoceném objektu, který navazoval na obytný dům pana Holánka a jeho paní. Podle toho co si pamatuji, tak pan Holánek byl jeden z mála Němců, kteří nebyli odsunuti. V domě měl truhlářskou dílnu. Přes jeho zahradu ulice pokračovala blokem obytných domů stojících v podstatě přes parčík a silnici proti škole. Tam bydlel za války ředitel nějakého sklářského závodu, který byl odsunut. Po něm zbylo v domě mnoho vzácných skleněných věcí. Tento blok domů jsem na žádných fotkách nenašla, i když do dnešních dnů zůstal téměř beze změny. Já sama mám fotky pouze z vnitrobloku tohoto domu. Mám informaci, že po roce 1990 zde byl ústav sociální péče pro postižené děti-nevím zda je to do dnes nebo ne.

Pátek, 01 Březen 2013

Židovský hřbitov

Chtěla bych se zeptat, kde byl umístěn starý židovský hřbitov, já ho pamatuju v jedné části parku pod letním kinem? Je to možné?

Děkuji.

A.K.

JK: Ano, starý židovský hřbitov byl a stále ještě je mezi parkem a restaurací Střelnice. Umístil jsem dobový snímek hřbitova do článku Hřbitov, kde se o tomto hřbitovu krátce zmiňuji.

Čtvrtek, 28 Únor 2013

Nemocnice pod Holým vrchem

Nádherné stránky, Č.L. je moje rodné město. Ještě chci doplnit, že v nemocnici pod Holým vrchem jsem ležela jako dítě v roce 1973-4 na dětském oddělení. Bylo to v zadní budově nemocnice. Ještě si pamatuji, že v budově nad vrátnicí nemocnice byly zřejmě dětské ordinace-ambulance. Podívám se po domácích fotografiích, zda mám něco pěkného a napíši.

JK: je to jak píšete, dětské oddělení bývalo v zadní přístavbě, bohužel máml také odtud osobní vzpomínku z pobytu na samostatném pokoji pro těžší případy, který byl umístěn na kraji budovy ke kolejím. A ležel jsem tam přesně na přelomu oněch let jak píšete :-)
A u vrátnice měla například ordinaci má dětská lékařka doktorka Kočičková.

 

Čtvrtek, 28 Únor 2013

super

Mám radost že ještě něco takového existuje.Z České Lípy jsem se odstěhoval.Bydlím u Prahy a tak jsem se podíval aspon na dálku jak a co se změnilo v mém rodném městě.

Pátek, 07 Prosinec 2012

Rozbor vody pramenů.

Dobrý den,

prosím o informaci.Cestou do Č.ráje jsme zastavili u Zákup u Pramenu Tří svatých a u Jakobova pramenu. Ve svém příspěvku se zmiňujete o rozborech vody těchto pramenů. Prosím, na jaké tabuli jsou tyto rozbory vody zveřejněny anebo kde by bylo možné tyto rozbory vyhledat?Děkuji za odpověď,Eva Urbánková.

JK: Naposledy jsem u pramene byl snad opravdu před 5 lety a to zmiňované rozbory byly na informační tabuli u silnice, nedaleko místa, kde se dá odstavit auto. Nechávalo si je dělat město Zákupy v roce 2007.

Úterý, 04 Září 2012

Partyzánská - restaurace U slunce

Dobrý večer!

Dnes jsem narazil na tyto mimořádně skvělé stránky o České Lípě. Vzhledem k tomu, že jsem českolipský rodák a v tomto městě jsem prožil významnou část svého života, zaujaly mě stránky natolik, že jsem nad nimi strávil celý večer a ještě se sem budu vracet. Pokud mohu něčím ze svých pamětí přispět, doplnil bych, že v původní budově U slunce, před jejím zbouráním, bylo holičství, které vedl pan Heřmanský a chodil se sem nechávat stříhat a holit celý Svárov.

Zdraví Zdenek M.

JK: děkuji, zapracoval jsem poznámku do textu.

Čtvrtek, 23 Srpen 2012

Lada

Dobrý den.

Opravdu moc pěkná práce p.Kratochvíl. Jen malá oprava polohy motorestu na Ladech. Na první fotografii je vpravo domeček původně chlév který tu stojí dodnes.

JK: fotografie není zcela přesně ze stejného místa, ale umístění by mělo být správně. Hlavní bylo vzpomenout na tak kdysi krásný objekt, který je již dnes také v nenávratnu. 

Pátek, 20 Červenec 2012

Dobrý den!

Pane Kratochvíle! Zabývám se nějaký čas vytvářením srovnávacích fotek z různých oblastí České republiky. Při hledání starých pohlednic jsem zavadil o Vaše stránky. Do České Lípy srovnávat určitě nepojedu, protože bych se pokoušel dělat něco, co jste skvěle udělal Vy. Dal jsem odkaz na Facebooku na tyto stránky, od včerejšího večera už mám několik nadšených reakcí.

Jste zřejmě skutečným patriotem bez velkých slov, děkuju, rád tyto stránky budu navštěvovat.

Zdraví Václav Víšek

Čtvrtek, 19 Červenec 2012

Zadost

Chtel bych se zeptat jestli jsou nejake fotografie zaku ze zakladni skoly Sosnova u Ceske Lipy z roku 1968,ja jsem jeden z zaku ktery vtom roku chodil do skoly v sosnove.Pamatuju jeste sourozenci Zazvonilovi,Zbynek Vesely,Josef Hruska,Jirka Fabian ( ten uz je po smrti,byl to muj pritel) Josef Abraham atd.Dekuji predem za informace a kdyby byla nejaka fotka mych spoluzaku byl bych moc rad.

JK: Snímky tohoto typu nemám vůbec k dispozici, takže bohužel.

Čtvrtek, 17 Květen 2012

Sladký domov

Tohle je něco úžasného.Měla jsem zde možnost alespoň trochu nahlédnout do svého domova,který jak jsem zjistila,pomalu vůbec neznám.Vyrůstala jsem přímo Pod Holým vrchem,jako děcko,jsem se na Holáku honila s přáteli a neměla ani potuchy,jaký je jeho historický život.A proto děkuji za nahlédnutí do střípků minulosti,za shlédnutí naprosto jedinečných fotek.S pozdravem a přáním ať se další díla daří,tak jako toto.Hanka.

Čtvrtek, 09 Únor 2012

Poděkování.

Moc pěkné - úžasné - díky, díky.

Úterý, 17 Leden 2012

Veliký dík

Velice děkujeme za úžasné stránky!!!Vše pěkně pohromadě.Lípa stará byla krásná. 

Pátek, 06 Leden 2012

Okolní vesnice

Dobrý den!
Z těchto stránek jsem velmi nadšená,dokonale zpracované!
Dotaz:Pokud vyčerpáte materiál,neuvažujete o podobné dokumentaci přilehlých vesnic(městeček)?Ráda bych viděla staré fotky např.Doks.Nebo je někde mohu najít?Děkuji za odpověď.

JK: o podobné dokumentaci okolí neuvažuji a sám říkám bohužel. Samotná českolipská témata jsou natolik obsáhlá, že to není možné stihnout. Jen občas udělám nějaký výlet do okolí a pokud mám k dispozici připojím i starší fotku. Navíc ani má znalost historie okolních míst není zdaleka taková jako u Lípy.
Staré pohlednice Doks jsou například v knize Doksy a okolí na starých pohlednicích z trilogie Dubá... atd.

Středa, 14 Září 2011

Gottlob Karl Alber

Dobrý den, nemáte náhodou více informací o rodině architekta a stavitele Gottloba Albera ? On potom působil a žil v Brně . U Vás v České Lípě navrhl budovu pošty.děkuji

jiří Nečas
Gorazdova 460200 Brno

JK: o rodině architekta Albera, později brněnského městského architekta, bohužel nic nevím. V České Lípě je kromě budovy pošty, původně Městské spořitelny, ještě autorem rozhledny na Špičáku, vstupní kaple městského hřbitova a čelní fasády radnice.
Více v mailu.

Středa, 17 Srpen 2011

Altschul

Dobrý den,

nevíte něco bližšího o historii domu naproti soudu, dříve Dům pionýrů?

JK: O tomto domě a zejména o rodině Altschulů by se toho dalo napsat dost. Mimo jiné vlastnili cukrovar, který fungoval v zámku, kterému dnes říkáme hrad. Samozřejmě ještě stál. Onen dům byl postaven v roce 1899 a bydlel v něm například i JUDr. Josef Höfler, předseda výboru pro výstavbu soudní budovy naproti. Bratři Altschulové, potomci stavitele Moritze Altschula, jako Židé sice druhou světovou válku přežili, ale do republiky se již nevrátili a majetek jim byl zkonfiskován včetně tohoto domu. A tak zde mohl být dlouhá léta dům pionýrů. Současní majitelé si nechávali profesionálně zpracovat historii domu, tak třeba z toho bude nějaký zajímavý ucelený výstup. Proto nechci předbíhat, ostatně o domě mám povědomost pouze rámcovou.

Neděle, 24 Červenec 2011

prosím o info

Dobrý den,

vaše stranka se mi moc líbí...ale postrádám tu nějak více popsanout třeba výstavbu sídliště špičák...potřebovala by jsem to na seminární práci pokud by jste měl nejaké materiály o tomto byla by jsem ráda kdyby jste mi je zaslal.

předem děkuji M.Švarcová

JK: Výstavbě sídliště jsem se věnoval jen velice okrajově díky získaným fotografiím, přeci jen mým zájmem je starší období. Bohužel, ale děkuji za dotaz a za přízeň.

Středa, 20 Duben 2011

Úžas

Nemám slov pro vaše podrobné, ucelené, propracované stránky. Jste úžasný, přeju vám ať se vám ve všech směrech skvěle daříSmile...

Úterý, 12 Duben 2011

Question / Anfrage

hello,

i dont know if you speak englisch or better german. I have some questions, because my mother is born in Böhmisch Leipa (1943). Can someone answer me questions?

Thank you very much!

Best regards,

Elke Bursch

Guten Tag,

ich weiß nicht, ob Sie Englisch oder noch besser Deutsch sprechen. Meine Mutter ist in Böhmisch Leipa geboren (1943) und ich hätte ein paar Fragen.

Mit freundlichen Grüßen,

Elke Bursch

Neděle, 20 Březen 2011

Kopeček

Moc děkuji panu Kratochvílovi za článek o Kopečku . Moc mě potěšil Laughing

Pondělí, 14 Březen 2011

Vamberák - Svárov, Okřešice

Dobrý den,

máte skvělé stránky !!!

Rád bych se zeptal, zda víte něco o místě svárováky nazývaném jako „Vamberák“.

Jedná se o kopec před „novou hasičárnou“ (zvlášť v zimě oblíbený dětmi na bobech), který je vidět po pravé straně při příjezdu do České Lípy ze směru Sosnová (pokud se podíváte na mapu je to kopec mezi hlavní silnicí a Bučinou).

Slyšel jsem, že na tomto kopci se ještě v 19. století popravovalo. Mohl byste mi říci, zda se taková tvrzení zakládají na pravdě?

Díky.
S pozdravem, Daniel Jandáč
jandac.daniel@seznam.cz

JK: Název kopce opravdu může souviset s nedalekým popravištěm, které bývalo na Kopečku. Nikoli náhodou se tam nalézá ulice U Kola. V poválečných letech také B. Kinský jmenuje vrch jako Šibeník.
Ovšem v 19. století se už konaly pouze dvě veřejné popravy a na úplně jiných místech. Článek o katech a hrdelním právu v České Lípě vyjde zanedlouho v Časopise Společnosti přátel starožitností.

Pátek, 14 Leden 2011

Vodárna

Dobrý den

Pane Kratochvíl,nepřipravíte do budoucna článek o vodárně,která vzala za své při stavbě obchoďáku pod Interšpárem u silnice na Nový Bor?Děkuji Tomáš.

JK: bohužel, k tomuto místu nic nepřipravuji.

Neděle, 21 Listopad 2010

Oprava

1986 - 1989         Josef Dvořák, kovář       
Tento předseda se jmenoval František. Jinak pěkné počtení, chválím.

JK: Děkuji za upřesnění, období 1977 - 1989 jsem čerpal z ne příliš povedeného a nepřesného propagačního materiálu Galerie ČL starostů vydaného MÚ.

Úterý, 16 Listopad 2010

ČSA

Stránky jsou opravdu pěkné. Moc práce a velké nadšení. Už jsem si je uložil do oblíbených. Díky.

Neděle, 10 Říjen 2010

Manušice

Vážený pane Kratochvíle, stránky bohmischleipa.cz pročítávám již delší dobu a ač lipský rodák, vždy se nechám rád překvapit. Klobouk dolů před Vaší poctivou a čtivou prací! Naposledy mne potěšil článek o Manušicích. Předposlední fotografii v něm dokonce pokládám za unikát; je to zatím jediná mně známá fotografie, zobrazující kolej vlečky (vpravo, s výkolejkou). Dovolím si doplnit, že kolej vznikla roku 1928 na náklady firmy K. Neubert a sloužila původně nakládce dříví; asi po roce 1950 byla kolej prohlášena (tj. de facto "znárodněna") za manipulační a ta byla snesena roku 1969. Snímek tedy zřejmě pochází nejpozději z tohoto roku, nikoli z doby po roce 1970. Ale toť jen drobnost. Zdravím, Zdeněk Šindlauer   

 

Neděle, 10 Říjen 2010

Dubická ul.

Dobrý den, náhodou jsem narazila na tyto stránky a jsem mile překvapena. O historii naší České Lípy se ráda zajímám. Před několika roky jsme koupili obytný dům v ul. Dubická. Sháněli jsme kolem jeho historie spoustu informací (je postaven v roce 1906 Otou H. John) K tomuto domu mám staré fota i list vlastnictví prvního majitele. Pokud by jste měl zájem mohu Vám je zaslat na Váš email. S pozdravem a přáním mnoha úspěšných "úlovků"  K. Landová

Neděle, 10 Říjen 2010

Dobranov

Dobrý den,pane Kratochvíl se současnými snímky Dobranova bych vám mohl pomoci,jsem rodák.Mám také jednu starou fotografii tak bych vám ji mohl poskytnout.

JK: Dobrý den a děkuji za nabídku, kterou rád přijímám. Napište mi na mail a domluvíme se - jkratochvil@bohmischleipa.cz , případně hodys@seznam.cz .

Čtvrtek, 26 Srpen 2010

Dobranov

Dobrý den,vaše stránky mne doslova uchvátili.Chtěl jsem se zeptat jestli plánujete článek o Dobranovu a přiložíte k němu fotografie?Děkuji za odpověd.

JK: něco o Dobranovu plánuji, ale spíše výhledově. Snad i nějaké snímky budou, zatím mám tedy dvě pohlednice spíše s celkovými záběry, tak snad se mi k tomu podaří udělat současné snímky.

Neděle, 22 Srpen 2010

Skvělá stránka

Dobrý den chci poděkovat za tyto stránky,jsem rodák z České Lípy a vždycky jsme se zajmal o Českou Lípu a jsou tu fotky které jsem nikdy neviděl.Moc se mi líbí stavba sídliště Špičák.Bydlím tu a pamatuji když se Špičák dosta voval a je pěkné na fotkách sledovat jak se i sídliště po X letech změnilo.

Úterý, 10 Srpen 2010

Prosba

Dobrý den, koukal jsem před časem na vaše velmi vydařené stránky a prohlížel unikátní fotografie.

Uviděl jsem, že vám některé fotografie poskytnul Radim Paclt. On byl letos na srazu naší třídy ze základní školy. Chtěl jsem vás požádat o mailový kontakt na něj. Tak bych ho mohl požádat o fotky ze srazu. 

Děkuji G.Vigato 

Středa, 04 Srpen 2010

dík

Díky. Jsem moc ráda, že jsem stránky objevila. Jen jsem už dneska nic užitečného nestihla. Jen se užitečně kochat a vzpomínat.

Smile

Pátek, 23 Červenec 2010

Klostergasse - Klášterní ulice

Dear Mr. Kratochvil, I found your very interesting website about "Boehm. Leipa" and the Story about the house nr. 5 in "Klostergasse".  The described photograph Julius Schlegel is one of my ancestors. He was married with the famous, first german photographer Jenny Biow. Unfortunately I can't wright/speak/read in czech; born in Italy is my mother language anyway german. Is it possibel to get more informations about the house nr. 5 and perhaps about Julius Schlegel? Or is it possible to get your articel in english/german? I'm looking forward to hear some news from "Boehm. Leipa" :-). Yours Roland R. Rosina

Středa, 12 Květen 2010

Děkuji

Sice jsem původně z Mostecka, v České Lípě jsem však prožila většinu svého života a v současnosti žiji na Velké Javorské. Vaše stránky jsou úžasné, skvěle propracované a neuvěřitelně nabité informacemi. Děkuji za ně. Jsem na ně pyšná.B.

Středa, 05 Květen 2010

dotaz

Dobrý den ,tato stranka je velmi pěkná a chodím denně na to koukat a na něco si pamatuji a mám prosbu není náhodou někde fotka kde kdysi u Lipky stály velké domy,spíš to byly vily hned u silnice ted tam stoji Komeřční banka,a nějaké obchudky ,prosím písněte mi děkuji Pánik

JK: Bohužel nemám, nejlepší fotografie z těchto míst co mám k dispozici jsou umístěny na stránkách.

Pátek, 30 Duben 2010

Pohlednice náměstí

Dobrý den pane Kratochvíl.Vaše stránky jsou opravdu pěkné a nevím,zda máte i další pohlednice,které nejsou zveřejněny.Posílám Vám meilem pohlednici náměstí Č.L.z války.S pozdravem Lubomír Šulc.                                               Pozn.: cca před rokem a půl ukončil pro naše noviny HORNOPOLIČAN práci administrátor a proto stránky,na kterých je také řada zajímavých pohlednic již nepokračují - je to škoda.Pokud se chcete podívat ,otevřete - hornopolican.ic.cz . Tu pohlednici posílám meilem na Vaši adresu.

Neděle, 07 Březen 2010

Pozvánka pro sběratele

Pravidelné burzy sběratelů známek, pohlednic a platidel pořádá KF 04-01 Liberec v sále "U Košků", Vrchlického 15/50, Liberec-Pavlovice. Začátky v 7,00, dostatek míst, parkoviště gratis, občerstvení v restauraci. Termíny: 13.2., 13.3., 10.4., 8.5., 12.6., 10.7., 14.8., 11.9., 9.10., 13.11., 11.12.. Objednávky stolů: JOsef Chudoba - tel. 603 472 395 (prosím jen SMS), nebo e-mail: josef.chudoba@tul.cz.

Neděle, 07 Únor 2010

Malinká oprava

Dobrý den pane Kratochvíl,

jenom jsem Vás chtěla upozornit: jak máte oddíl odkazy-tématicky podobné-historie České Lípy: zobrazují se staré stránky, nové jsou na této adrese:Historie České Lípy - a historie i s fotografií je až do roku 2000.

hezký den přeje

Magdalena Pujmanová

JK: opraveno, děkuji za upozornění.

Neděle, 24 Leden 2010

Díky

Jsem rodák z Lípy, ale od roku 1994 bydlím už jinde. Oživilo mi to vzpomínky na dětství. Slovanku, kde jsem bydlel od narození, až po síliště střed vedle Rosslerky, kde jsem bydlel naposledy+ spousty dalších míst, které jsem měl jako dítě prochozené. Nádherně udělané stránky, ještě jednou díky. Petr blahovec

Pátek, 15 Leden 2010

merkur

Dobrý den,

pana Kratochvíl, přeji hodně úspěchů a zdraví.

Pozeptám se na hotel Merkur.

Děkuji. Procházka Jiří

JK: Bohužel k hotelu Merkur nemám žádný použitelný obrazový materiál, takže toto téma jsem zatím nezpracovával.

Čtvrtek, 14 Leden 2010

Díky ...

Krásný stránky ... děkuji za ně .Je zde stále co objevovat.

Krásný Nový rok 2010 !

Neděle, 03 Leden 2010

proč?

Dobrý den pane Kratochvíl,  kloním svoje tělo až ke kotníkům. Super nápad a provedení.

proč  leipa  a ne linde ?

Děkuji za odpověď.   Procházka Jiří 

JK: Ano linde je správný překlad, ale v případě (České) Lípy se používala ve jménu města německá zkomolenina českého slova, nikoli překlad. Stejně tak jak tomu bylo i u Ploučnice (Polzen) a mnoha jiných míst. Jméno města je totiž původně české, byť postupem staletí zde začalo převažovat obyvatelstvo německy hovořící.
Více zde: Jméno města

Pátek, 25 Prosinec 2009

uzivatelska vrstva do google maps

dobry den, vase skvele stranky/fotografie si primo rikaji o prevedeni do mapy google. neuvazoval jste o tom? (pripadne napiste, pokud byste chtel poradit, jak a kde zacit...)

FK

 

JK: téměř u každého článku je místní odkaz na mapový portál mapy.cz a momentálně o žádné změně neuvažuji. Přeci jen by to dnes byla dosti značná práce o jejíž efektu nejsem prozatím přesvědčen. Ale rád se poučím.

Čtvrtek, 12 Listopad 2009

PODĚKOVÁNÍ

CHCI MOC PODĚKOVAT ZA TYTO STRÁNKY.NARODILA JSEM SE A VYROSTLA V ČESKÉ LÍPĚ.TEĎ UŽ NĚKOLIK LET ŽIJU JINDE A KDYŽ JSEM NAŠLA TYTO STRÁNKY JAKO BYCH SE VRÁTILA V ČASE.JSOU SKVĚLÉ,POUČNÉ A DONUTILI MĚ SI NA SPOUSTU VĚCÍ VZPOMENOUT.DĚKUJU.

Pátek, 18 Září 2009

Výborné

Děkuji za absolutně skvělé stránky, něco takového jsem hledal.Wink

Sobota, 08 Srpen 2009

krása

dobrý den-zdravím Vás z Mimoně

moc,moc pěkné stránky

Čtvrtek, 06 Srpen 2009

Reprint vybraných pohlednic CL

Dobrý den, Líbí se mi Vaše sbírka historických pohlednic České Lípy.

 

Jsem vydavatel současných pohlednic, ale myslím, že by byl zájem o reprint některých starých záběrů České Lípy... 

Bylo by možné si některé Vaše pohlednice naskenovat? Děkuji za zprávu.

Zdraví DAN FIKER tel 603904 511

PS: Ukázky mých prací na

www.fiker.cz

Smile

 

Čtvrtek, 06 Srpen 2009

Díky za stránky!

Dobrý večer, náhodou jsem narazil na tyto stránky a strávil u nich celý večer. nečekal jsem, že historie a měnící se podoba mého rodného města je zpracována tímto úžasným způsobem. Řadím se již k pamětníkům, žil jsem v Č.Lípě v letech 1955-1978 a díky článkům a fotkám se mi vybavily vzpomínky zasunuté již hlouběji do povědomí. Moc pěkné!!

Sobota, 23 Květen 2009

Mostecká ulice

Mostecká ulice: Píšete zde, že Městské lázně byly zbourány kvůli stavbě Prioru.Lázně stály na místě současného parkoviště u BANCA. Prior se začal stavět když už BANCO (Uran) stálo a tam byl obchod s hudebními nástroji a parčík s Rudoarmějcem.

Jinak supr.

JK: v textu jsem to možná nezdůraznil přesně - je to tak, že bylo potřeba uvolnit místo pro přístupovou komunikaci na stavbu budoucího Prioru. Místo je samozřejmě jinde. Ještě se tomu budu blíže věnovat (dolní části Sokolské ulice) a v textu jsem to už upravil.

Sobota, 18 Duben 2009

Pěkné stránky

 

Velice pěkné stránky. Jsem zde dnes poprvé a už jsem si je zamiloval. Díky za pěknou procházku historií mého rodného města. 

S pozdravem Petr Hájek.

Čtvrtek, 02 Duben 2009

informace

Pane Kratochvíl, na Vaše stránky mně upozornila moje cera,která žije v Angliia je z nich stejně jako já nadšená. Moc se nám líbí i komentář. 

Chtěl jsem Vás informovat o pohlednicích České Lípy, které jsem viděl v kanceláři tiskárny pana Řeháka, tel 602 932 334, možná by Vám je po dohodě zapůjčil.

Držím Vám palce.

Karel  Řídel 

Úterý, 10 Březen 2009

V.Horák - děkuji

Jsem rodák z České Lípy a celý dosavadní život (50 let) zde prožil, tedy očitý svědek němé historie z některých dobových fotografií, byť starších než já, ale pamatující dnes již neexistující části našeho města. Chtěl bych vám velice poděkovat za tyto stránky, kdy opět mládí v mé paměti zahrálo prim a vzpomínky na vše prožité, tak krásné. Ještě jednou velké díky. Vlastimil Horák.

Středa, 25 Únor 2009

pozdrav od konkurence

Zdravím Vás! Na stránky jsem natrefil celkem náhodou, líbí se mi že děláte srovnávací dvojice fotek - dělám totiž něco podobného v rámci Brna, ale zatím to zdaleka není tak obsáhlé. Rád se nechám Vaším pojetím inspirovat, až na to zas někdy bude čas..

http://historie.smoula.net

Úterý, 24 Únor 2009

Velký dík

Dobrý den,

chci Vám touto cestou poděkovat za tak úžasné stránky. Přivedla mě na Vás bývalá spolužačka z Pátovy školy. Moc mě těší, že si mohu přečíst o svém městě a jeho historii tolik zajímavého. Už se těším až ukážu svým dětem moje rodné město v proměnách.Laughing

Úterý, 17 Únor 2009

tip

Dobrý den,

posílám odkaz na podobně zaměřené stránky a zdravím, D.Vejdělková

www.zanikleobce.cz 

JK: Tento odkaz a několik dalších najdete mezi odkazy - menu v pravé liště.

Neděle, 15 Únor 2009

Díky za stránky o České Lípě

Prosím budete také doplňovat ulice U kapličky, U katovny, a další ? Jinak velice poučné stránky z historie České Lípy, díky za ně.

JK: K oběma dotazovaným lokalitám nemám žádný obrazový materiál, i když minimálně k prostoru ulice U katovny existuje. Pokud by se mi ho podařilo získat, něco bych připravil. Takže zatím v dohledné době bohužel ne. Ale některá další místa stále připravuji a některá budu ještě doplňovat. 
Také děkuji za pochvalná slova, i předešlým přispěvatelům, kterým jsem nereagoval jednotlivě, neboť mi nepoložili konkrétní dotaz.

Neděle, 15 Únor 2009

chvála

Zdravím,

tyhle stránky a fotky jsou prostě prima, měl jsem knížku "Stará Česká Lípa", ale ze sympatií a soucitu jsem jí prodal rodákovi, respektive sudetskému Němci. Jak povídám, prima stránky, dííky.

Zimáň

 

Pondělí, 09 Únor 2009

Děkuji

Vážený pane,

jen bych vám rád poděkoval a vyjádřil obdiv ke kráse a poetičnosti vašich stránek. Když si je čtu,vracím se do dětství,které jsem v České Lípě prožil... Je to pohlazení po duši.

Ještě jednou děkuji,

P.Boháček

Pondělí, 12 Leden 2009

Připomínka

Je to pěkné, ale chybí mi vrchní část Mariánské ulice, která ve staré době i nyní je jedna z nejpěknějších částí České Lípy.

JK: na tuto část ulice se také dostane, stejně jako ještě na dalších pár míst ve městě. Zatím nemám ještě tato místa kompletně dofocena a zpracována.

Sobota, 10 Leden 2009

Obdiv k velkému dílu

Dneska jsem nohama "objevoval" starou cestu z Nových Dvorů přes Peklo Studenou roklí do Kvítkova a chtěl jsem se dozvědět ještě něco o Robči a na 3. stránce od vyhledávače jsem objevil vaše stránky. Nestačil jsem se divit kvalitě provedení. Klub českých turistů pořádá ročně více jak 50 turistických akcí v České Lípě a okolí. S informacemi o trase je poměrně problém. Dovolíme si proto v souvislosti s některými z nich odkázat na vaše velmi poučné stránky. V případě vašeho zájmu vám pošleme elektronicky plán našich akcí (nejste-li již dávno členem). Myslím si, že nejen já, ale i řada dalších turistů by měla zájem o osobní kontakt (přednášku a pod.). Těším se na další vaše práce. Vratislav Šrámek.

Čtvrtek, 25 Prosinec 2008

Chvála

Dobrý den, prohlížela jsem dnes Vaše stránky, na které mi od kamarádky přišel odkaz. Okamžitě jsem ho poslala dál! Nádherně udělané pohledy, za kterými je vidět spousta práce, perfektní znalosti prostředí... Je to super. Díky.

 JK: Taktéž děkuji za pochvalu, ta vždy potěší. A ano trochu to tu znám, narodil jsem se tu a mám to tu rád, možná je to i krapíček poznat...

 

Středa, 10 Prosinec 2008

gratulace

Perfektní stránky z krásného koutu Čech! Jen tak dál, zdraví Morava!

Čtvrtek, 28 Srpen 2008

Správné příjmení

Dobrý den, jsem dcera rodičů Josefa a Nelly Borůfkových a proti pravidlům českého pravopisu máme v příjmení nezvyklé "f". Narodila jsem se na Slovance 1338/20 a chci Vás upozornit, že v textu jste nás napsali Borůvkovi. Pokud to tedy chcete mít věrohodné, opravte nám, prosím, příjmení. Děkuji.

Jana Borůfková, Střelnice 2295, 47001 Česká Lípa

Pondělí, 25 Srpen 2008

Mestske Lazne

 

Vazeny pane Kratochvíl,

moc se mi jako rodaku z Ceske Lipy libi Vase stranky. Ziju a pracuji v Mexiku a tak to bylo velice mile najit tyto informace. Ja jsem v Mestskych laznich prozil nekolik Vanoc. Muj otec Antonin o kterem se zminijete jako o spravci stale zije v vybornem veku 88 let v Praze. Ma take vzpominky ktere se vztahuji k Mestskym laznim kde i provozoval holicstvi a kde byl taky udan nejakym bolsevikem o cteni jakehosi anti bolsevickem letaku a ja se narodil kdyz on byl zavreny v Lipe ve vezeni.

Saludos de Mexico

M.Zastava

Pátek, 22 Srpen 2008

Pochvala

Co napsat :o) snad, že tato prezentace Č.Lípy v dobových fotografiích se mi moc líbí a chválím Vaši práci i tento velmi pěkný web. S pozdravem J.Flouma

Středa, 02 Červenec 2008

Alžbětin most

Zdravím Vás pane Kratochvíl. Moc děkuji za krásné fotky a pohlednice týkající se "vodního středu" města. Uvědomil jsem si, jaké vlastně bylo postavení domů a vodního koryta. O to více mě rozesmutnila dnešní podoba. Chtěl bych ještě zeptat, zda existuje nějaká fotodokumentace vodního koryta směrem k Richtehoffu a mlýnu? Děkuji a přeji objevování dalších zajímavých míst Petr Los

Úterý, 01 Červenec 2008

Zaniklé obce

Číst tuto část je velice smutné a deprimující. I toto se musí soudruhům přičíst " k dobru". Je hrozné vidět krásný mimoňský zámek, zámek ve Svojkově, osadu Havraní a porovnávat to se současností. V Mimoni je i spousta zbytků církevních památek, nevíte o nich něco?

JK: Bohužel Mimoní ani obcemi v bývalém vojenském újezdu jsem se blíže nezabýval, takže nic bližšího nevím. Ale souhlasím, že toto téma, včetně Mimoně je velice interesantní, i když velice často se smutnou zápletkou a likvidaci zámku v Mimoni považuji za jednu z největších kulturně-historických katastrof na našem okrese v uplynulém půlstoletí. Bohužel nikoli jedinou.

Středa, 28 Květen 2008

Vzkaz

Ta Jiraskova ulice je bezva Dekuji

Neděle, 20 Duben 2008

Skvělé !

Dnes jsem objevila tyto Vaše skvělé stránky a jsem nadšená, díky za ně a přeji Vám šťastnou ruku při hledání dalších stop minulosti v krásné a tajemné České Lípě.

Středa, 02 Duben 2008

Dan Jandáč

Upřímně Vám gratuluji k těmto nádherným stránkám.

Středa, 12 Březen 2008

Vodní kanály-dotaz

Velmi krásné stránky, moc rád je navštěvuji při svých bohužel už jen virtuálních toulkách starou, přímo až mystikou Lípou. Zajímalo by mě, zda existuje více pohlednic či obrázků vodních kanálů vedoucích centrem městě např. mezi dvěma mlýny či jinde. Některé se objevují v publikacích o Lípě, ale je jich pomálu

JK: Ploučnici a její podobě se chci nyní zjara věnovat trochu blíže, takže něco bude už i v dohledné době.

Úterý, 11 Březen 2008

kladný příspěvek

Dobrý den, velice dobrá práce, spousty zajímavých informací, krásné historické fotografie ... moc pěkné!

Středa, 05 Březen 2008

Dotaz

Dobry den mam dotaz jestli by nebylo mozno doplnit fotografie Jiraskove ulice v Ceske Lipe.Dekuji

JK: Tak už jsem se o doplnění pokusil...

Úterý, 04 Březen 2008

 

Powered by Phoca Guestbook
Copyright © 2024 Böhmischleipa.cz. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno s radostí a pro radost.