Domů Kostely a kostelíky Stvolínky - kostel

Ze starých pohlednic

Stvolínky - kostel Tisk
Čtvrtek, 28 Únor 2008 11:59

Kostel Všech Svatých

Kostel se nachází v centrální části Stvolínek, hned vedle zámku a poblíž hlavní silnice číslo 15 ubíhající od Zahrádek k Litoměřicům. A stejně jako zámek, tak i kostel je ve stavu, že bude zřejmě potřeba pomoci všech svatých, aby se časem nesesul k zemi. I když už na první pohled je vidět začínající opravy střechy, které započaly v roce 2004. Nutno ale dodat, že tempo oprav není k záchraně této stavby dostatečné, ale to bych se asi furt opakoval, stejně jako s penězi. I když vlastně ani nevím o čí prázdnou kapsu se v tomto případě jedná. Jinými slovy, čím majetkem zbytek stavby je.

Dřevěný kostel je zmiňován k roku 1358, později okolo roku 1400 nahrazen kostelem kamenným. Původně gotická stavba se postupně upravovala,přestavovala a dostavovala. Poslední velké opravy byly prováděny konce 19. století a tomuto období také odpovídají dnešní zbytky vzhledu a výzdoby. V suterénu kostela se nacházejí hrobky některých majitelů panství a někteří mají své náhrobní kameny ve zdi kostela. Zde najdeme náhrobek Anny z Kurzbachu, datovaný roku 1576, náhrobek Anežky z Helfensteinu z roku 1550, náhrobek Jindřicha z Kurzbachu z roku 1590 a dětský náhrobek Jáchyma z Malcánu z roku 1591.

Nevím přesně kdy kostel přestal fungovat, ale ještě v letech sedmdesátých zde jedna mně známá holčička dostala svatý obrázek. Dnes by zde dostala tak maximálně volně padající cihlou. Veškeré vybavení a výzdova vzala za své nerozlučnou rukou socialistickou, kapitalistickou a vandalskou. Zkázu zde dokončuje neviditelná ruka trhu v ranném kapitalismu, který všichni rukou společnou budujeme.

Další informace, včetně několika historických pohledů do neponičeného interieru, lze najít zde: Drobné památky - kostel Stvolínky

Mapa - tento kostel je zde

Fotogalerie ze snímků pořízených 24.10.2007:

24102007 023
24102007 023

 

 
Copyright © 2024 Böhmischleipa.cz. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno s radostí a pro radost.